11.06.2014 / Johnny-Kai Forssell

Frisbeegolf - liitokiekkoharrastus sopii kaikille

Ensin oli frispie, uunivuoka, jota oli kiva heitellä. Elettiin 1930 -lukua ja tietysti Amerikassa. Kun äiti kyllästyi vuokien katoamiseen, alkoi joku neropatti valmistaa näitä heiteltäviä kiekkoja. Frisbee oli syntynyt. Alkuun heittely oli kopittelua, pääasiassa uimarannoilla. Ei kilpaillen, vaan sitä vain heiteltiin toinen toisilleen, hiekkaisin säärin ja mielin määrin.

Ja kuten niin usein, ihmisessä kasvoi kilpailuvietti.

Ajan saatossa frisbeestä kehittyi kilpailulaji. Kun toinen kehitteli ja valmisti kiekkoja, toinen ehti patentoida korin, frisbeegolfin maalin.

Pelin kulku on kuin golfissa. Rataa kierretään ja mahdollisimman vähillä heitoilla kiekko koriin.

Suomi on tällä hetkellä yksi johtavista frisbee -maista.

-Porissa toimiva frisbeeseura Mustavaris on hyvässä yhteistyössä Porin kaupungin kanssa toteuttanut jo vuonna 2009 radan Kirjurinluotoon, sanoo Marko Timonen, jonka frisbeet ovat liidelleet jo 36 vuoden ajan.

Kirjurinluodon rataa on kehuttu aina ulkomaita myöten.

Kilpailua ja harrastusta (väliots))

-Jäsenmäärä yhdistyksessä on kaiken aikaa kasvamassa, kertoo Timonen. -Ja toiminta on siinä mielessä vilkastunut myös, että pidämme hyvin rentohenkisiä kisoja keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Näissä paikallisissa viikkokisoissa saa hyvän tuntuman lajiin, niissä tutustuu alan harrastajiin ja niissä saa myös hyviä vinkkejä pelaamisesta yleensä.

Timonen painottaa, että laji sopii erittäin hyvin kaikille, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Aloittelija voi huoletta liittyä porukkaan mukaan. Laji ei vaadi huippuosaamista, erillistä vaatetusta taikka välineitä. Frisbeekiekot ovat myös edullisia, ainakin moneen muuhun lajiin verrattuna.

Ammattilainen ja yrittäjä (väliots)))

Varsin korkea-arvoinen vieras oli läsnä kun Prisma -liikekeskus avasi laajennetun frisbeegolf -osastonsa.

Seppo Paju on vasta 19 -vuotias, mutta jo monen mestaruuden haltija. Suomenmestaruuksia on, nuorten EM- ja MM -tittelit ovat plakkarissa.

Porissa hän voitti hiljattain pidetyn Pro-Tour -kisan.

-Aloitin frisbeen 11-vuotiaana. Kirjurinluoto on hieno paikka ja sen rata on puistomaisemaan sopiva.

Paju on nuoresta iästään huolimatta aloittanut Prodigy -frisbeetuotteitten maahantuonnin ja konsultaation. Lisäksi hän toimii valmentajana sekä kouluttajana ja isännöi frisbee -leirejä.

Seuraava kova kilpailukoetus hänellä on tämän vuoden heinäkuussa, Euroopanmestaruuskisoissa.

Koulutusta ja ohjausta myös Porissa ((väliots)))

Marko Timonen on Porissa käynnistänyt frisbeekoulun.

-Frisbeekoulu MT järjestää eri tasoisia kursseja kesän mittaan. Suunnitelmissamme on myös yrityksille ohjattuja frisbeetapahtumia. Sopivat hyvin tyky -päivien ohjelmaan. Kirjurinluodon rata sekä myös Ulvilan frisbeerata sopivat varsin hyvin aloittelijoille ja asiasta kiinnostuneille. Lajiin voi tutustua nyt tänään 24.5. paikan päällä Kirjurinluodon Prisma Openissa.

Timonen pitää frisbeegolfia stressittömänä lajina, jossa saa paljon raitista ilmaa ja hyvää mieltä.

-Tämä ei ole pelkkä kädentaitolaji, heitot tapahtuvat vartalonmyötäisesti, muistuttaa Timonen.

Vaan, kuinka pitkälle frisbee saattaa lentää?

David Wiggins Jr, USA, heitti 255 metriä. Mutta se onkin sitten frisbeen alalaji, pituusheittokilpailu.

Lisää tietoa lajista: www.mustavaris.com tai www.frisbeekoulumt.fi

Kommentit kirjoituksesta

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

 

Kommentoi kirjoitusta

Nimi
Email
Kommentti
Huom!
Roskapostin estämiseksi kirjoita allaolevaan kenttään NUMEROIN paljonko on yksi plus kaksitoista (ilman tätä kommenttisi ei mene perille)
 
Uusi Pori    /    Antinkatu 16 B (3 kerros), Teljäntori, 28100 Pori   /    puh. 044 030 0207    /    email: info(at)uusipori.fi