Uutiset

09.09.2016 / Tapio Oksanen

Arvonlisäveron muuttuminen maksuperusteiseksi auttaa pienyrityksien kassatilannetta

Highslide JS
Hallituksen esityksessä arvonlisäverolain muuttamiseksi maksuperusteiseksi on pienyrityksille todella hyvä esitys. Pienyritysten ei enää vuodenvaihteen jälkeen tarvitse toimia valtion pankkina eli maksaa arvolisäveroja tuloistaan, joista ne eivät vielä ole rahoja asiakkailtaan saanut. Budjettiriihessä hallitus päättää arvonlisäverolakia muutettavaksi siten, että yrityksille, joiden tilikauden liikevaihto on enintään 500 000 euroa, annettaisiin mahdollisuus tilittää myynnistä suoritettava arvonlisävero ja ostoista vähennettävä arvonlisävero maksuperusteisesti. Maamme yrityksistä 90 prosenttia kuuluu tähän ryhmään eli 510 000 yritystä. Moni pieni yritys jonka liikevaihto on alle puoli miljoonaa euroa, joutuu antamaan omille asiakkailleen jopa 60 -90 päivää maksuaikaa laskuttaessaan tätä. Lain mukaan yritysten välisiin laskuihin ei saisi asettaa 30 päivää pidempää maksuaikaa, mutta käytäntö on usein toinen. Nyt näistä laskuista yritys joutuu maksamaan arvonlisäveron valtiolle aina siltä kuukaudelta milloin asiakasta on laskutettu, vaikka rahat laskusta tuleekin paljon myöhemmin. Jos asiakas vielä jonkun oman maksuvaikeuden vuoksi ei maksa laskua ajallaan ja näin pieni yritys ei saa valtiolta arvonlisäveroja takaisi ennen kuin kirjanpidossaan kirjaa laskun luottotappioiksi. Taloudellisesti tiukkoina vuosina monet suuremmat yritykset ovat päässeet asettamaan tavarantoimittajia ja alihankkijoitaan sellaiseen asemaan maksuajoissa, että pitkät maksuajat on hyväksyttävä jos aikoo tavaraa myydä tai urakan saada. Tämä on usein käytäntö - vaikkakin lainvastainen. Arvonlisäveron muuttuminen maksuperusteiseksi auttaa pienten yritysten kassatilannetta. Kun yrityksen kassa on kunnossa varmistaa se usein myös työpaikkojen säilymisen. Lisäksi ensi vuonna on tulossa muitakin pieniä helpotuksia yrityksille. Naisten työnantajille ensi vuoden alusta alkaen maksetaan 2500 euron kertakorvaus äitiyslomasta. Tätä äitiysloma-asiaa on mietitty ja käsitelty kymmeniä vuosia ja nyt on tulossa vihdoin hieno askel oikeaan suuntaan. Uutta on myös toiminimi- ja henkilöyrittäjille ensi vuonna tuleva 5 prosentin verovähennys. Oma juttunsa on sitten tietenkin työttömyysrahojen käytön aktivointi.

Kommentit kirjoituksesta

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

 

Kommentoi kirjoitusta

Nimi
Email
Kommentti
Huom!
Roskapostin estämiseksi kirjoita allaolevaan kenttään NUMEROIN paljonko on yksi plus kaksitoista (ilman tätä kommenttisi ei mene perille)
 
Uusi Pori    /    Antinkatu 16 B (3 kerros), Teljäntori, 28100 Pori   /    puh. 044 030 0207    /    email: info(at)uusipori.fi