Uutiset

19.03.2021 / Uusi Pori

Tiedote EMIL CEDERCREUTZIN MUSEO / LUMEN JA JÄÄN VALTAKUNTA – MAALAUKSIA, SATELLIITTIKUVIA JA MITTAUKSIA KRYOSFÄÄRIN TILASTA

Emil Cedercreutzin museo järjestää verkossa maksuttoman etäluennon, jonka aiheena ovat Itämeren ja Pohjoisen jäämeren muutokset. Etäluennon pitää Ilmatieteenlaitoksen tutkimusprofessori Jari Haapala. Luento on Emil Cedercreutzin museossa 23.2.-25.4.2021 avoinna olevan Espoon Taiteilijakillan näyttelyn VUO oheistapahtuma. Maapallon ilmastojärjestelmä – ilmakehä, meret, järvet, joet ja jäätiköt – ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Fysikaalisesti vuorovaikutusta kuvataan yhtälöillä, joiden perusteella arvioidaan energian tai aineen vuota. Kasvihuonekaasujen pitoisuuden lisääntymisen johdosta ilmakehä kerää yhä enemmän lämpöenergiaa, jonka vaikutuksesta maapallon lumen ja jään määrä on selvästi vähentynyt. Luento perehdyttää kuulijan muutoksiin, joita on tapahtunut Itämeren ja Pohjoisen jäämeren alueella viime vuosikymmeninä. Luento kiinnittää samalla huomiota myös siihen, miten kuvalliset havainnot auttavat tutkijaa ymmärtämään ilmiöiden fysikaalista taustaa. Luennon tausta on tieteellinen, mutta luennoitsija avaa aihetta yleisölle myös Espoon Taiteilijakillan VUO-näyttelyn ilmastoaiheeseen liittyvässä kontekstissa. Yleisö pääsee näkemään muun muassa esimerkkejä luennoitsijalle merkityksellisistä ja aiheeseen liittyvistä maalauksista näyttelyssä. Luennon lopussa yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja keskustella heränneistä ajatuksista. Luento järjestetään etäluentona Microsoft Teams -ympäristössä. Luennolle voi osallistua ilmoittautumalla 23.3. mennessä Emil Cedercreutzin museoon puh. 044-432 5345 tai sähköpostitse cedercreutzin.museo@harjavalta.fi. Ilmoittautuneet saavat ennen luentoa sähköpostiinsa linkin, jolla luennolle voi liittyä omalta laitteelta. Koronavirustilanteen vuoksi tapahtumaa ei järjestetä ollenkaan paikan päällä museolla, vaan ainoastaan verkon kautta etäluentona. Ei osallistumismaksua, tervetuloa! Lisätiedot: Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, satu.tenhonen@harjavalta.fi, puh. 044-432 5350.

Kommentit kirjoituksesta

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

 

Kommentoi kirjoitusta

Nimi
Email
Kommentti
Huom!
Roskapostin estämiseksi kirjoita allaolevaan kenttään NUMEROIN paljonko on yksi plus kaksitoista (ilman tätä kommenttisi ei mene perille)
 
Uusi Pori   /    puh. 050 3233 058    /    email: info(at)uusipori.fi