Uutiset

23.03.2021 / Uusi Pori

Tiedote Intrum Oy 23.3.2021 / Pohjoismainen tutkimus: koronapandemia kohdellut suomalaisia epätasaisesti

Highslide JS
”Tuloksia katsoessa eniten huolestuttaa nuorten pärjääminen ja pääsy työmarkkinoille. Henkilökohtaisten vaikeuksien lisäksi asialla on myös kansantaloudellisesti pitkät vaikutukset. Positiivista on, että nuoret näyttävät onnistuneen sopeuttamaan kulutustaan keski-ikäisiä paremmin. Yli 60-vuotiaita on puolestaan suojannut pandemian vaikutuksilta tulotason säilyminen suurelta osin samana. Tämä johtuu siitä, että suurin osa tästä ikäryhmästä on eläkeläisiä”, sanoo Intrum myyntijohtaja Juha Iskala.
Perinnän tarve vähentynyt Taloudellisen toimeliaisuuden laskun ja työttömyyden lisääntymisen myötä voi vaikuttaa ristiriitaiselta, että samanaikaisesti perintätoimeksiannot sekä pääomat ovat laskussa kaikissa ikäryhmissä. Tilannetta selittää kulutustottumusten muutos, luotonantajien joustavammat maksuehdot sekä talouspoliittiset ratkaisut. ”Kulutus on suuntautunut enemmän välttämättömyyksiin, kuten sähköön ja vakuutuksiin ja joillakin toimialoilla kulutus on lähes pysähtynyt. Kun kulutusmahdollisuuksia on vähemmän, kysyntää kulutusluotoillekaan ei samalla tavalla ole. Kulutusluottojen tarjonnan väheneminen johtuu osin myös luottoriskien lisääntymisestä”, Iskala tiivistää. Maksuvaikeudet säilyvät, jos kansantalous ei kasva Suomi on samassa tilanteessa muiden Pohjoismaiden kanssa. Ongelmia on pystytty torjumaan, mutta talouden kyky toipua voi olla hitaampi kuin dynaamisemmissa yhteiskunnissa. Iskalan mukaan niin kauan kuin pandemia jatkuu ja vaikuttaa työllisyyteen, on maksuvaikeuksien riski koholla: ”Pandemialla tulee olemaan pitkäaikaisia vaikutuksia. Kulutuksen vähentyminen heikentää yritysten toimintamahdollisuuksia, mikä puolestaan kasvattaa työttömyyttä. Maksuvaikeudet säilyvät, jos kansantalous ei kasva. Pahinta on, jos tilanne pitkittyy, jolloin yhä useampi yritys ajautuu konkurssiin tai lopettaa toimintansa. Tällöin työllistymismahdollisuudet säilyvät heikkoina.” Nordic Debt Collection -analyysi Perustuu Intrumin omaan dataan kuluttajaliiketoiminnan perintätiedoista (B2C). Ostettujen saatavien tieto on jätetty tutkimuksen ulkopuolelle. Tiedot on kerätty ajalla 1.1.2017-31.12.2020 Perintätoimeksiannot on raportoitu sille kuukaudelle, jolloin toimeksianto kirjattiin vastaanotetuksi Intrumille. Muut käytetyt lähteet on ilmoitettu viitteissä. Analyysissa käytetty data ei sisällä maksuja uusiin tai vanhoihin saataviin vaan seuraa maksuvaikeuksien kehitystä tarkastelujaksolla. Näin ollen keskeisiä osia Intrumin liiketoiminnasta on jätetty analyysin ulkopuolella, eikä maksuvaikeuksista indikoiva data korreloi Intrum AB:n ansainnan kanssa. Lisätietoja Juha Iskala, myynti- ja markkinointijohtaja juha.iskala@intrum.com, puh: +358 50 370 6333 Jasmin Ellik, viestintäpäällikkö jasmin.ellik@intrum.com, puh: +358 50 441 2382

Kommentit kirjoituksesta

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

 

Kommentoi kirjoitusta

Nimi
Email
Kommentti
Huom!
Roskapostin estämiseksi kirjoita allaolevaan kenttään NUMEROIN paljonko on yksi plus kaksitoista (ilman tätä kommenttisi ei mene perille)
 
Uusi Pori   /    puh. 050 3233 058    /    email: info(at)uusipori.fi